Privatlivets fred og databeskyttelse for professionelle brugere

I Europa er privatlivets fred og beskyttelse af personoplysninger anerkendt som grundlæggende menneskerettigheder. Europæisk og national lovgivning beskytter os mod ekstern indtrængen, der anses for at være ulovlig. Også indtrængen fra brug af droner.

Som professionel droneoperatør eller kunde til tjenesteydelser, der benytter droner, skal du være opmærksom på, at krav til databeskyttelse kan være relevante for dig, også selvom du ikke bevidst indsamler personoplysninger. Der er stor sandsynlighed for ubevidst at indsamle og/eller behandle personoplysninger ved brug af droneapplikationer. Du skal nøje overveje denne sandsynlighed for dine specifikke operationer, før du påbegynder dem. Alle droneoperationer, der omfatter indsamling af personlige oplysninger, skal overholde juridiske forpligtelser og begrænsninger.

I Europa er indsamling, opbevaring og alle andre former for behandling af personlige oplysninger omfattet af en specifik lovgivning. EU's databeskyttelsesdirektiv og den nationale databeskyttelseslovgivning

(der snart erstattes af den generelle databeskyttelsesforordning) fastlægger de forskellige krav til indsamling, behandling og opbevaring af personoplysninger.

  • Hvad er personoplysninger? Termen »personoplysninger« er et bredt begreb, der dækker alle oplysninger vedrørende en identificeret person eller en person, der kan identificeres. Derfor vil enhver brug af en drone, der tager billeder, som kan identificere en enkeltperson, falde under databeskyttelseslovgivningernes anvendelsesområde. Det samme gælder dog også, hvis dronen indsamler enhver form for data (såsom placering, husfacader, telefonnummer, nummerplade, IR-billeder osv.), der kan knyttes til en enkeltperson.
  • Hvilke principper skal jeg være opmærksom på, når jeg indsamler personoplysninger? Databeskyttelsesregler fastlægger flere centrale principper, som du skal overholde, herunder for eksempel princippet om samtykke (enkeltpersoner skal være indforstået med, at deres oplysninger indsamles) og indsigtsretten (enkeltpersoner bevarer kontrollen med de indsamlede oplysninger). Du bør også overveje at minimere de personoplysninger, der indsamles.

Enhver person, hvis oplysninger indsamles ulovligt, må forsvare sine rettigheder ved nationale domstole eller indgive en klage til databeskyttelsesmyndigheden i deres land.

På følgende kilder kan du få mere at vide om risici vedrørende privatlivets fred og databeskyttelse i forbindelse med professionel brug af droner:

Sidst opdateret : 24 januar 2018